top of page
  • Writer's picturemari-kaarinahiltun

SUP-retkellä Kolarissa: Ylläslompolo

Updated: Apr 23, 2023

Pieni kesäinen melontaretki tunturimaiseman kehystämässä lompolossa.


Ylläslompolo Kolarissa

 

Ajankohta: 4.7.2022

Lähtöpaikka: Ylläslompolon lintutornin pysäköintipaikka. Lintutornille kääntyy pieni metsätie Ylläsjärventietä Ylläsjärveltä Kolariin päin kuljettaessa. Tämä vasemmalle kääntyvän metsätien risteys tulee kohdalle Kotarovan risteyksen jälkeen. Kylältä tornille on matkaa noin kuusi kilometriä. Ylläsjärventieltä lintutornille on viitoitus.

Matka: 2.7km

Kesto: Vajaa tunti


Ylläslompolon kartta

https://www.openstreetmap.org/copyright (Kyllä vain, muumi on piirretty karttaan melomalla.)

 

Alun perin olin menossa suppailemaan Ylläsjärvelle, mutta uimarannan portissa tiedotettiin sinilevähavainnosta. Pienen pohdinnan jälkeen vaihdoin kohteen Ylläslompoloon Ylläsjärven eteläpuolella.

Ylläslompolossa voi meloa


Melojille merkitty laituri löytyi Ylläslompolon lintutornille vievän polun lähtöpaikalta. Hyttyset liittyivät innokkaina matkalle mukaan.

Ylläslompolon kanavan laituri


Onnistuin kampeutumaan laudalle kuivin jaloin suoraan laiturilta, mikä ei ollut itsestäänselvyys.

Ylläslompolon kanava


Ylläslompoloa ympäröi suomaisema. Kiersin lompoloa myötäpäivään. Wikipedian mukaan lompolo tarkoittaa järvimäistä suvantoa joen varrella.

Ylläslompolon länsirantaa


Ylläslompolon ja Ylläsjärven välinen Ruonanoja on ruohottunut läpipääsemättömäksi. (Kokeilin meloa Ruonanojaa Ylläsjärveltä päin jokunen kesä sitten, mutta matkanteko tyssäsi sankkaan kasvustoon.) Tyydyin nyt katselemaan Ruonanojan ylittävää siltaa etäältä, koskapa lompolon vedensyvyys ei riittänyt tässä kohtaa lähemmäksi melomiseen.

Ylläslompolon lähellä on pieni silta


Ylläslompolon pohjoispuolella komeili Yllästunturi kumppaneineen.

Näkymää Ylläslompolosta Ylläkselle

Lompolon itärannalla kolautin melan yllättäen kiveen. Laskeuduin saman tien ja hallitusti polvilleni, ennen kuin laskeutuisin jollakin muulla tavoin. Kivikkoa riitti vielä toviksi. Näillä tienoilla huomasin myös joutsenen, joka lipui esiin lompolon eteläosassa olevan niemen takaa. Jotta en olisi häirinnyt sitä enemmälti, jatkoin matkaa lompolon yli lintutornille sen sijaan, että olisin kiertänyt eteläisen rannan kautta.

Ylläslompolo


Näkymää Ylläslompolosta länteen ja pohjoiseen.Lintutorni oli hyvä maamerkki reissulla.

Ylläslompolon lintutorni


Lintutornin ranta oli ulpukoiden peitossa.

Ulpukoita Ylläslompolon lintutornin rannassa

Onnistuin palaamaan maihin kuivin kamppein, joskin suunnittelua se vaati. Ylläslompolosta ei kaiketi oteta sinilevänäytteitä, mutta kaiken varalta pesin laudan reissun jälkeen huolella. Mutta sitä ennen retki jatkui lintutornille!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page