top of page
  • Writer's picturemari-kaarinahiltun

SUP-retkellä Raahen saaristossa: Kumpele ja Iso-Kraaseli

Updated: Jan 29, 2022

Tahatonta island hoppingia Raahen saaristossa - kyllä kannatti!


SUP-retki Iso-Kraaseliin Raahen saaristossa

 

Ajankohta: 19.6.2021

Lähtöpaikka: Helmilaiturintie 69, Lapaluoto, Raahe

Iso-Kraaselin sijainti: 64°40,8', 24°24,4' , satamanumero: 1864

Matka: Noin 3.8km

Kesto: Edestakaiseen matkaan reilu tunti


 

SUP-retki Iso-Kraaseliin Raahen saaristossa

Olin jo tovin haaveillut Iso-Kraaselin luontopolun kiertämisestä, mutta saareen pääsy piti ratkaista ensin. Harkitsin saarikuljetuksen tilaamista, mutta toisaalta poltteli päästä itse melomaan.


Lähtöpaikaksi valitsin Lapaluodon kalasatamasta veneenlaskupaikan, josta on lyhin matka Iso-Kraaseliin. Päättelin saaren olevan suoraan edessä näkyvä. Olin suppaillut pari kesää aiemmin Iso-Kraaselin ympäri lähtien matkaan Maivaperältä. Tiesin pyrkiä Iso-Kraaselin itärannalle - sinne siis luulin olevani matkalla...SUP-retki Iso-Kraaseliin Raahen saaristossa. Kumpele-saari

Saaren eteläkärjessä uiskenteli joutsenperhe kolmine poikasineen. Etenin vielä jonkin matkaa, kunnes kohdalle osui otollisen näköinen maihinnousupaikka. Kulkiessani syvemmälle saareen kipitti loitommaksi lammaslauma mitään virkkamatta. Esitteestä olin lukenutkin, että saaressa voi olla kesälampaita.


Päätin olla häiritsemättä lampaita enempää ja jatkoin matkaani meloen. Nousin maihin edellistä kivikkoisemmassa paikassa, hilasin laudan kuivalle maalle, vaihdoin kamppeet ja läksin etsimään luontopolkua. Ällistykseni oli aikamoinen, kun saari loppuikin aivan ennen aikojaan! Nyt en siis tiennyt, missä olin. Sain paikannettua GPS:llä sijainnikseni Kumpeleen, Iso-Kraaselin naapurisaaren. Saarien lukumäärässä ja tunnistamisessa on näemmä yhä opiskeltavaa...

SUP-retki Iso-Kraaseliin Raahen saaristossa. Kumpele-saari

Eräs yksikseen kuljeskeleva lammas oli ryhtynyt seuraamaan minua ja määkyi saatesanoiksi, kun irtauduin rannasta takaisin vesille.
SUP-retki Iso-Kraaseliin Raahen saaristossa

Meloin sivuaallokossa Kumpeleesta Iso-Kraaselin eteläkärkeen ja sieltä rantaa pitkin edelleen. Varmistin vielä sijaintini GPS:llä. Meri oli itäpuolella saarta jota kuinkin tyyni, joten kamerakin oli mahdollista ottaa esille.


SUP-retki Iso-Kraaseliin Raahen saaristossa

Iso-Kraaseli on 1,3km pitkä ja 600m leveä saari noin kolmen kilometrin päässä Raahen keskustasta. Saaren puinen tunnusmajakka pooki on rakennettu uudelleen vuonna 1850-luvulla. Luotsitupaan on mahdollista varata yöpyminen MeriRaahesta.SUP-retki Iso-Kraaseliin Raahen saaristossa

Iso-Kraaseliin pystyy rantautumaan suuremmillakin veneillä. Rannan läheisyydessä kellui vesitrampoliini. Varusteiden vaihdon jälkeen etsiydyin 2,3km pituiselle merkitylle luontopolulle, joka alkaa aivan luotsituvan kulmalta.SUP-retki Iso-Kraaseliin Raahen saaristossa

Luontopolku palkitsi vaivannäön! Laiturilla pidin evästauon ennen paluumatkaa.

Luontopolku tekee eteläosassa saarta piston rantaniitylle, jota koetin paluumatkalla mereltä käsin paikantaa. Kivelle karauttaessani sain muistutuksen siitä, että vedenalaistakin maailmaa kannattaa seurata. Kukaan tai mitään ei onneksi kastunut.Loppureissun reitti oli tämän näköinen. Iso-Kraaseliin on merkitty luontopolun reitti.


Lähtösatamaan palattuani hain kalakaupasta kolme isoa savusiikaa. Se kruunasi tämän tahattoman island hoppingin, josta tuli loppujen lopuksi hyvin antoisa elämys!

Recent Posts

See All
bottom of page