top of page
Writer's picturemari-kaarinahiltun

Laanilan Kultareitti (7,6km) Saariselällä Inarissa

Updated: 5 days ago

Kullankaivuun historiaa pursuileva kangasmetsäreitti, jonka varrelta löytyvät mm. Kerkelän, Everstin ja Kaarle Kustaan kaivokset.


Laanilan Kultareitin lähtöpaikka Kutturantien varressa

 

Ajankohta: 3.7.2024

Lähtöpaikka: Lähtöpaikka oli Saariselän ja Laanilan suunnasta ajaessa oikealla puolella 4-tietä. Ajomatkaa Saariselän eteläisemmästä nelostien risteyksestä tähän saakka oli vajaa 6km. Lähtöpaikan koordinaatit 68°22.482P, 027°21.811I.

Reitti: Laanilan Kultareitti oli maastoltaan helppokulkuinen janareitti, joka alkoi 4-tien varresta ja jatkui Kutturantielle. Pääosa reitistä kulki mäntykankailla. Korkeuseroja polulla ei juurikaan ollut. Yksi pienen puronylitys oli sellainen, jossa piti tällä kertaa riisua kengät jalasta kahlausta varten (edellisellä kerralla oli kuivempaa). Reitti oli merkitty keltaisin tolpin ja opasviitoin. Matkalla oli alueen kullankaivuuhistoriaan liittyviä kohteita infotauluineen.

Kesto: Noin kolme tuntia + pysähdykset.

 

Kultareitin lähtöpaikka 4-tien varressa oli selvästi viitoitettu. P-alue oli pienempi kuin Kutturantien päässä reittiä.

Laanilan Kultareitin lähtöpaikka 4-tien varressa


Opastauluilla oli taustanaan vaskoolit reitin historiaan sopien. Vaskooli on kullanhuuhdonnassa käytetty väline, jonka materiaali voi Wikipedian mukaan olla metallia, muovia, lasikuitua tai ennen vanhaan puuta. Reitin ensimmäinen vaskooli sisälsi Kultareitin kartan.

Laanilan Kultareitin kartta


Reitti oli pääosin hyvin helppokulkuista. Keltaiset tolpat opastivat jatkamaan ensimmäisestä risteyksestä oikealle.

Laanilan Kultareitti on merkitty keltapäisin maalitolpin


Parissa kohtaa reittiä piti vähän tuumailla ennen puron tai ojan tai tulvapaikan ylitystä. Olin kulkenut reitin kerran aiemmin, mutta mieleen ei jäänyt siltä reissulta mitään ylitettävää tai kahlattavaa. Ehkäpä kesäsateet olivat nyt tehneet tepposensa. Tästä kohti onnistuin selviytymään harppomalla kiviä pitkin.

Vesilätäkkö Laanilan Kultareitillä


Joltakin oli tippunut matkasta jonkinlainen rautaosa. Kävin kokeilemassa jo ruostumaan päässeen esineen nostamista, mutta maahan se jäi.

Metsää Laanilan Kultareitin varrella


Polku kulki Kerkelän asuinkentän halki. Henry Kerkelä oli aikoinaan keskeinen hahmo alueen kultakaivostoiminnassa. Hän rakensi 1900-luvun alussa kaksi taloa ja ulkorakennuksia Hangasojan lähettyville. Kentällä on nykyisin näkyvissä kämppien pohjat sekä maakellari. Tällaisia tietoja löytyi sivustolta kultahippu.fi.

Asuinkenttä Laanilan Kultareitin varrella


Matkan varrella oli aitauksin suojattuja kaivoskuiluja, joista Kerkelän kuilu oli ensimmäinen.

Kerkelän kuilu Laanilan Kultareitin varrella


Nettilähteiden mukaan kuilulla oli syvyyttä 50 metriä.

Kerkelän kaivoskuilu Laanilan Kultareitin varrella


Kerkelän kuilun luota poikkesin 150 metriä kvartsikalliolle. Mieluummin kuljinkin maan pinnan suuntaisesti kuin kymmeniä metrejä maan sisään.

Opastus kvartsikalliolle Laanilan Kultareitin varrella


Lähellä kvartsikalliota oli hieno metsälaikku.

Metsää Laanilan kultareitin varrella


Laanilan kvartsikalliot olivat olleet kullanetsijöiden huomion kohteena jo 1800-luvun lopulta lähtien.

Kvartsikalliota Laanilassa Saariselällä


Kvartsi on hyvin yleinen hohkasilikaattimineraali maankuoressa, ja se on tärkeä kivilajeja muodostava mineraali. Kemialliselta koostumukseltaan se on piidioksidia (SiO²). Näin kerrottiin Wikipediassa.

Kvartsikiveä Laanilan Kultareitin varrella


Kvartsikallion juurella solisi puro, jota tyydyin ihastelemaan vain kallion päältä.



Matkanteko jatku pääreitillä. Risteyskohdissa keltaiset puutolpat opastivat oikeaan suuntaan - tässä kohtaa vasemmalle.

Laanilan Kultareitti


Koko retkelle tuli mittaa vähän vajaat 9km, kun mukaan laski poikkeamiset matkan varrella. Tässä kohtaa piipahdin tutustumaan Kuivakurun huuhtomolaitokseen.

Kuivakurun huuhtomalaitoksen viitta Laanilassa


Huuhtomolaitoksesta oli jäljellä jäänteitä, joiden käyttötarkoituksia en pystynyt päättelemään. Kottikärryt kyllä tunnistin.

Rakennus Laanilan Kultareitin varrella


Kuivakurulle oli kaivettu aikoinaan 200 m pitkä kanava, rakennettu kiskot, huuhdontalaitos murskaamoineen ja kaivosrakennuksia.



Tolosjokinäkymää huuhtomalaitoksen kohdalla pohjoisen suuntaan. Eväspaikka oli tällä rannalla. Likellä olisi ollut myös tulistelupaikka, mutta en ryhtynyt tällä kertaa tulentekoon.

Tolosjoki


Revityt koivujen kyljet ovat aina yhtä surullinen näky.

Koivuja, joista on revitty tuohi pois


Palattuani 0,4km takaisin huuhtomolaitokselta tuli pian kohdalle tällainen aukea, jolla kasvoi urheita pikku männyntaimia. Mitä lie tällä kohtaa tehty aiemmin.

Laanilan Kultareitti


Reitti jatkui upeaan kangasmetsään.

Vanhaa metsää Laanilan Kultareitin varrella


Sitten edessä alkoi avautua näkymä soraiseen laaksoon, jossa näytti olevan edelleen jonkinlaista kaivuutoimintaa.

Laanilan kultareitti


Tämän vesiuoman kohdalla oli reissun toinen tuumailun paikka. Totesin, etten millään onnistuisi hyppäämään vauhditonta pituutta puron yli tai tekemään sellaista loikkaa, joka ei johtaisi kastumiseen tai tapaturmaan tai pahimmillaan molempiin. Yhtäkkiä äkkäsin, että puron voisi kahlata paljain jaloin. Vähän vaivalloistahan se oli, mutta ehdottomasti järkevintä, mitä keksin.

Laanilan Kultareitillä piti ylittää puro


Ei kovinkaan kaukana kahluupaikasta ohitin Everstin kuilun, jolla oli ollut aikoinaan syvyyttä yli 50 metriä. Prospektor Oy:ssä oli osakkeenomistajina useita aikansa suurliikemiehiä ja politiikkoja. Eräs heistä oli Aulangon puiston ja kartanon rakentanut eversti Hugo Standertskjöld, jonka mukaan vuosina 1902 – 1905 Pikku-Hangasselässä toiminnassa ollut kaivos sai nimensä. Näin kerrottiin sivustolla kultahippu.fi.

Everstin kuilu Laanilan Kultareitillä


Juomatauon paikka.

Taukopaikka metsässä Laanilan Kultareitillä


Kohtasin reitillä kaksi pyöräilijäpariskuntaa ja yhden pyöräilijäperheen, joka tuli vastaan tällä aukealla. Jalkaisin kulkevia ei kohdalle osunut.

Laanilan Kultareitti Saariselällä Inarissa


Aloin lähestyä reitin viimeistä kaivosta, joka oli nimeltään Kaarle Kustaan kaivos. Jo Everstin kaivoksen yhteydessä mainitun Hugo Standertskjöldin veli oli insinööri ja rautateiden liikennepäällikön apulainen Carl-Gustaf, jonka mukaan Kutturan tien läheisyydessä oleva kaivos oli saanut nimensä. Carl-Gustavkin oli osakkaana kultayhtiössä.

Kaarle Kustaan kaivos Laanilan Kultareitillä


Tämänkin kaivoskuilun suu oli suojattu aitauksella, jonka yli ylettyi kuvaamaan.

Kaarle Kustaan kaivoksen jäänteet Laanilan Kultareitillä


Kaarle Kustaan kaivos oli lähellä tietä. Kultareitin varsinaiselle lähtö-/saapumispaikalle pääsi jatkamalla 200 metriä tien suuntaisesti metsässä kulkevaa polkua.

Kaarle Kustaan kaivoksen opasviitta


Kultareitti päättyi suurelle, asfaltoidulle P-alueelle, jolta löytyivät vastaavat opasteet karttoineen kuin 4-tien varrellakin oli ollut. Kultareittiä voi suositella kaikille, jotka haluavat kokemuksellisen katsauksen seudun kullankaivuuhistoriaan ja/tai jotka haluavat retkeillä nousematta tai laskeutumatta minnekään erityisen ylös tai alas. Tältä P-paikalta ei ole sitten kuin reilun 10km ajomatka Cafea Gufihtarille, jota voi lämpimästi suositella (avoinna kesäaikaan).

Laanilan Kultareitin lähtöpaikka Kutturantien varressa

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page