top of page
  • Writer's picturemari-kaarinahiltun

Ulriikan polku (noin 2.3km) Utsjoen kirkkotuvilla

Updated: Apr 23, 2023

Utsjoen kirkkotupayhdistyksen talkoilla tekemä polku saattelee Mantojärven upeisiin maisemiin ja paikallishistoriaan 1600-luvulta lähtien.


Kirkkopahta ja Mantojärvi

 

Ajankohta: 12.7.2022

Lähtöpaikka: Utsjoentie 567, Utsjoki.

Reitti: Ulriikan polku oli suurimmaksi osaksi luonnontilaista polkua, joka kulki kirkkotuvilta vanhalle sakastille, markkinakentälle, hautausmaalle, kirkolle ja teki sieltä vielä piston ylös rinteeseen kirkkopahdalle. Sorastettua osuutta oli hautausmaan tienoilla. Kirkolle nouseva tie oli asfalttipintaista. Reitti oli merkitty sini-puna-kelta-vihreillä tolpilla sekä Ulriikan polku -tolpilla. Opastauluissa kerrottiin kohteiden historiasta. Penkkejä oli matkan varrella useita.

Kesto: Reilu tunti

 

Ulriikan polku kulkee Utsjoen kirkkomaisemassa ja valtakunnallisesti merkittävässä kulttuuriympäristössä. Kirkko, pappila, sen pihapiiri, kirkkotuvat, Pyhän Ulriikan sakasti hautausmaineen ja markkinakenttä ovat Museoviraston suojelukohteita. (Ulriikan polun esite)

Ulriikan polku alkaa Utsjoen kirkkotuvilta


Utsjoen kirkkotupayhdistys on rakentanut alueelle kulttuuripolun, joka kertoo myös saamelaisesta rakennus- ja kulttuurihistoriasta. (Ulriikan polun esite)

Ulriikan polun kartta


Kesällä oikeanpuoleisessa tuvassa toimii vohvelikahvila, josta tämäkin reissu alkoi. Vastapaistettu vohveli ja kylmä juoma maistuivat pihapöydän ääressä.

Utsjoen kirkkotuvat


Mantojärven rannassa sijainnutta vanhaa kirkkoa alettiin rakentaa v.1700. Kirkon läheisyyteen rakennettiin aikanaan myös kirkkotupia, joissa kirkolle suurina juhlapyhinä saapuneet seurakuntalaiset yöpyivät usein parikin viikkoa. Vanha kirkko purettiin sakaristoa lukuun ottamatta 1854. (Museoviraston sivusto rky.fi)

Utsjoen kirkkotuvat


Kirkkotupien hoidosta vastaa v. 2003 perustettu Kirkkotupayhdistys, jonka jäseniä ovat tupien omistajasuvut ja -yhteisöt. (yhdistyksen facebook-sivut)

Utsjoen kirkkotuvat


Ulriikan polku oli merkitty tolpilla, joiden päässä luki polun nimi saameksi, suomeksi ja englanniksi. Reitti alkoi kahvilatuvan nurkalta ja kulki alkuun aitaviertä pitkin.

Ulriikan polku alkaa Utsjoen kirkkotuvilta


Reitti oli merkitty myös värillisin tolpin.

Ulriikan polku on merkitty nelivärisillä tolpilla


Mantojärvi.

Mantojärvi


Aitovierillä kukoistivat niittykukat.

Kissankello


Reitti kääntyi rantaa kohti kulkien 1700-luvulla rakennetun sakastin ja sen viereisen hautausmaan ohi. Utsjoen vanha kirkko oli rakennettu sakastin lähettyville lähelle markkinapaikkaa. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1703. Se nimettiin kuningatar Ulrika Eleanoran mukaan ja sitä alettiin kutsua Pyhän Ulriikan kirkoksi. (utsjoenseurakunta.fi)

Ulriikan polku


Reitti kulki sakastin ohi niityn laitamilla.

Utsjoen vanha sakasti


Ensimmäinen penkki oli niityn laidalla varjoisassa paikassa, missä oli hyvä syventyä pappilan lampaiden elämänmenoon.

Ulriikan polku


Pappilan (valmistunut 1843) pihapiiriä.Polku jatkui metsän läpi aukiolle, joka oli toiminut markkinakenttänä 1600-luvulta lähtien.

Vanha markkinakenttä


Markkinasaarensilta ylitti Ylä-Seitikon. Sillan läheisyydessä oli penkki.Pian sillan jälkeen tuli valinnan paikka. Oli mahdollista kulkea oikopolkua eteenpäin tai kääntyä vasemmalle hautausmaan kautta kulkevalle reitille.

Ulriikan polku


Uteliaisuus vei portaikkoon.

Ulriikan polun portaat


Kipuaminen jatkui vielä portaiden jälkeenkin, mutta matkalla oli penkki paussinpitoa varten. Näkymät avautuivat tunturikoivikon yli Mantojärvelle.

Istuinpaikka Ulriikan polulla


Uuden hautausmaan portilla piti hetki aprikoida seuraava suuntaa. Ulriikan polku jatkui hautausmaan vieritse portin sisäpuolella.

Hautausmaan portti


Eteen päin opastivat nyt aidan tolppien värilliset merkinnät.

Ulriikan polku kiertää hautausmaan kautta


Hautausmaalta reitti jatkui sorastettua tietä nykyiselle kirkolle päin.

Ulriikan polku


Oikopolku yhdistyi pitempään reittiin tässä kohtaa.

Ulriikan polku


Silta vei toistamiseen yli mutkittelevan Ylä-Seitikon.

Ylä-Seitikko


Joen rannalle sijoitettu penkki kutsui pysähtymään virtaavan veden äärelle. Istuimien paikat olivat selvästikin huolella mietittyjä.

Ylä-Seitikko


Ulriikan polku jatkui Utsjoentien ylityksen jälkeen asfalttipintaisena kohti kirkkoa. Jos meneillään olevan kirkkoremontin laajuus olisi ollut tiedossa, olisi ollut kenties viisainta jatkaa tästä kohtaa suoraan lähtöpaikkaan. Mutta tietämättömyys saa tekemään monenlaista.

Ulriikan polku ylittää Utsjoentien


Kirkon vierustaa ei päässyt kulkemaan sen takanurkalla metsän reunassa pilkottavalle reittimerkille, joten reitiksi valikoitui viereinen metsä. Polkuahan siellä ei ollut.

Utsjoen kirkko oli remontissa


Metsän kautta römpimisen jälkeen reitti jatkui helpommin kuljettavana tuntuvaa nousua lukuun ottamatta.

Ulriikan polku


Nousu jatkuikin sitten aina vain. Nyppylä toisensa jälkeen ilmaantui uusi kivuttavaksi.

Ulriikan polku


Vaivannäkö palkitsi niin kuin jo kiivetessä saattoi toivoa ja ounastella.

Kirkkopahta


Kirkkopahdan kotalaavu poikkesi tavanomaisista siinä, ettei siinä ollut lainkaan tulisijaa.

Kirkkopahta


Kodan suomassa varjossa oli helpottavaa istua hörppimässä juomaa ja ihmettelemässä Mantojärven maisemia kaikessa rauhassa.

Kirkkopahdalta näkyy Mantojärvelle


Paluumatka sujui kipuamista vaivattomammin.

Ulriikan polku


Pieni lintunen puhutteli vaikkei sanonutkaan mitään.

Lintu


Paluuseen kirkkotuville liittyi metsäseikkailuosuus, joka sujui jo vanhalla rutiinilla.Tunturikatkero olisi jäänyt kirkkotuvilta lähtiessä huomaamatta, ellei eräs toinen vierailija olisi kukkaa osoittanut ja nimennyt. Tunturikatkero kuuluu tunturiluonnossa harvinaisiin yksivuotisiin kasveihin ja se on luokiteltu uhanalaisuutensa puolesta silmälläpidettäväksi. Parhaiten kasvin löytää lämpimän aurinkoisina päivinä, jolloin kukat ovat auki. Teriöt sulkeutuvat helposti vähänkin pilvisellä säällä. (luontoportti.com) Tämä kirkkaansininen harvinaisuus kruunasi jo ennestään antoisan reissun!

Tunturikatkero

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page