top of page

Muinaispolkua Kastellintieltä Jokelantielle (88-tielle poiketen noin 12km) Raahessa

Writer's picture: mari-kaarinahiltunmari-kaarinahiltun

Updated: Dec 2, 2024

Vaihtelevia Pattijoen kylien metsämaastoja ja maalaismaisemia sekä muinaisjäänteitä.


Muinaispolkua Raahessa

 

Ajankohta: 26.8.2024

Lähtöpaikka: Kastellintie, Raahe. Läksin liikkeelle Kastellintien ja Linnalantien risteyksen läheisyydestä, likeltä Kastellin linnanraunioiden opastekylttiä. Lähtöpaikan koordinaatit N64°38,004 E24°41,552.

Reitti: Reitti kulki metsäpolkuja, metsäautoteitä, sorateitä ja välillä asfalttitien varttakin Pihlajakankaalla. Korkeuseroja reitillä ei mainittavasti ollut. Reitti oli merkitty viitoin, keltapäisin tolpin ja keltaisin maalimerkein. Matkan varrella oli kartta- ja luontotauluja sekä laavu.

Kesto: Reilu kolme tuntia.

 

Läksin jatkamaan Jätinkierros -muinaispolun kiertämistä samasta paikasta, mihin olin reilua viikkoa aikaisemmin Jätinkierroksen edellisen etapin kulkemisen päättänyt. Ensimmäisenä kohteenani oli reilun kahden kilometrin päässä odottava laavu.

Jätinkierros -muinaispolun lähtöpaikka Ylipäässä


Reitti oli aiempaan tapaan hyvin merkitty. Muinaispolku on Lasikankaan, Saloisten, Mattilanperän ja Kopsan kylien yhteistyönä toteuttama retkeilyreitistö, joka valmistui vuonna 2023.

Jätinkierros -muinaispolku on merkitty keltaisilla maalimerkeillä


Aamu oli sumuinen, mikä kaunisti maisemaa entisestään.

Sumuinen metsä muinaispolun varrella Raahessa


Etappi laavulle saakka oli hyvin helppokulkuista.

Jätinkierros -muinaispolku Raahessa


Metsäteitä oli hyvin miellyttävää kulkea.

Jätinkierros Raahessa


Auringonsäteet osuivat kohdevalon lailla naavatuppaisiin.

Naavaa muinaispolulla


Sieniperhe.

Sieniperhe muinaispolulla


Tässä risteyksessä ihmettelin tovin. Vasemmalle osoitti viitta "Aurinkolatu 1,5km". Päätin jatkaa oikealle, kun ei sattunut olemaan suksetkaan mukana.

Muinaispolku Raahessa


Pian saavuin laavulle, missä pidin juomatauon. Laavualueella voi roikuskella sekä nuotiotulen äärellä että tangossa - tällaisissa paikoissa vetreytyy siten niin mieli kuin keho.

Laavu ja kuivakäymälä muinaispolun varrella Raahessa


Laavun lähettyvillä oli koko Jätinkierroksen kartta "Olet tässä" -merkinnällä varustettuna.

Jätinkierroksen kartta


Matka jatkui valaistua latupohjaa pitkin.

Muinaispolku kulkee välillä valaistua ulkoilureittiä


Polku putkahti metsästä Kastellintien varteen. Tulosuuntaani osoittavassa kyltissä luki "Volmarin vejätys 1km". Postilaatikossa luki puolestaan historiallinen "Pattijoen kunta". Pattijoen ja Raahen kuntaliitos toteutui vuoden 2003 alussa.

Vanha Pattijoen kunnan postilaatikko muinaispolun varrella


Läksin kävelemään Kastellintien vartta oikealle eli viitan "Pihlajakangas 1km" osoittamaan suuntaan. (Viitta sijaitsi siis samalla puolella tietä, mistä olin tullut, jolloin käännyin metsästä tielle tullessani oikealle.)

Opasviittoja Jätinkierroksen varrella


Kastellintie. Tällä osuudella en nähnyt reittimerkkejä vaan etenin pelkällä arvailunsekaisella päättelyllä.

Muinaispolun reittiä Ylipäässä


Käännyin Kastellintieltä Hongistontielle ja heti siltarummun jälkeen oikealle "Pihlajakangas" -viitan osoittamaan suuntaan.

Hongistontie Ylipäässä


Pihlajakankaalla erotin taas keltapäisen reittimerkin tiepuolessa. Olin siis oikealla reitillä. Maalaismaisemassa oli miellyttävää patikoida.

Maaseutuidylliä Pihlajakankaalla


Tie ylitti puron, joka näyttäisi kartan perusteella yhdistyvän Pattijoen etelähaaraan.

Virtaava joki muinaispolun varressa


Rengasreitti jatkui suoraan Saarelanperän suuntaan ja sinne jatkoin itsekin, mutta sitä ennen kävin pistäytymässä 88-tien varressa. Käännyin siis vasemmalle "Jylhä 4,8km" -viitan suuntaan.

Risteys muinaispolulla


Pidin juomatauon kannannokassa pian asutuksen päättymisen jälkeen. Jossain vaiheessa huomasin, että minulla oli seuraa.

Lintu muinaispolun varrella Raahessa


Reitti kulki metsätietä nuoremman ja vanhemman metsän rajalla.

Metsätietä muinaispolulla


Polun lähellä oli muinaisjäännökseksi merkittyjä röykkiöitä, joista oli kartta ja tarinaa opastaulussa. Kohde ajoittuu esihistorialliselle ajalle.

Mäntyselän muinaisjäännöksen opastaulu


Sielläpä se 88-tie näkyikin jo! Vähän ennen maantietä metsätien varressa vasemmalla oli Jätinkierroksen kartta. Jätinkierroksella on mittaa kaikkiaan noin 22 kilometriä. Tältä lähtöpaikalta tein aiemmin retken Saralammen kautta Jylhänkalliolle ja Kettukankaalle. Siitä reissusta voit lukea täältä.

Jätinkierroksen kartta 88-tien varressa


88-tien varressa ollessani olin kartalla "Olet tässä" -merkin kohdalla. Palasin nyt takaisin Pihlajakankaalle kääntyäkseni siellä Saarelanperälle vievälle janareitille (vasemmalle).

Jätinkierroksen kartta


Tässä risteyksessä olin siis jo vähän aiemmin ollut. Nyt läksin seuraamaan kyltin "Saarelanperä 5.2km" opastusta vasemmalle.

Saarelanperän opaste Lapintien risteyksessä


Pihlajakankaalta käännyin oikealle eli toistamiseen Kastellintielle. (Pihlajakangas -niminen tie tekee lenkin Kastellintieltä ja -tielle.)

Muinaispolku


Kastellintieltä käännyin vasemmalle Kannistontielle.

Jätinkierros -muinaispolkua


Pian peltoaukean ohittamisen jälkeen seurasi uusi käännös vasemmalle, tällä kertaa Lindeläntielle. Reitti jatkui suoraan peltoaukean reunaa seuraten.

Muinaispolku kulkee Lindeläntietä


Pattijoen etelähaara koukkasi läheltä Lindeläntietä sen vasemmalla puolella. Pian jokinäkymän ohittamisen jälkeen muinaispolku kääntyi oikealle metsään Lindeläntieltä.

Muinaispolkua Raahessa


Sain valitettavan seuralaisen loppumatkasta eli hirvikärpäsen. Lennettyään vaatteille, iholle tai hiuksiin hirvikärpänen saattaa Wikipedian mukaan pudottaa siipensä. Tämäkin yksilö näytti päättäneen, että nyt ei tarvitse lennellä enää minnekään. Lentipä kumminkin, mutta ilman siipiä.

Hirvikärpänen


Puolukkasyksystä näytti olevan tulossa runsassatoinen.

Puolukka


Reitti kulki välillä aika sakeassa pöheikössä.

Muinaispolkua Raahessa


Reissun märin osuus oli tässä. Kiertää sai aika kaukaa.

Kosteikkopaikka muinaispolulla

Ruohokanukan (Cornus suecica) marja muistutti äkkivilkaisulla puolukkaa. Ruohokanukan marjat eivät ole myrkyllisiä, mutta eivät järin herkullisiakaan. Siispä ne eivät ole kelvanneet ihmisravinnoksi. Näin tiesi kertoa LuontoPortti.

Ruohokanukka


Pilvi hakkuuaukean yllä oli muhkean muotoinen. Aukean reunalla oli pöllipenkki, jolle istuuduin juomatauolle ja lepuuttamaan jalkoja.

Muhkea pilvi muinaispolun yllä


Peltoaukean jälkeen ylitin Pattijoen.

Muinaispolku kulkee välillä peltoaukealla


Joen ylityksen jälkeen oli enää joitakin satoja metrejä Jokelantien varteen, mistä löytyi juuri päättyneen reissun kolmas Jätinkierroksen kartta. (Paikan koordinaatit N64°39,063 E24°35,810.) On kyllä kerrassaan hieno juttu, että näitä karttoja ja lähtöpaikkoja on useassa kohtaa Jätinkierrosta.

Jätinkierros

Itselleni tuotti erityistä iloa tällä reissulla se, että sain kierrettyä viimeisenkin osuuden Jätinkierroksen rengasreitistä sekä yhdysreitin Saarelanperälle. Muinaisjäännöksiä oli tämänkin reitin varrella. Eläväistä seutua ovat olleet nykyiset Raahen kylät jo vuosituhansia sitten!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page