Huikeita näkymiä Saanalle, Kilpisjärvelle ja Norjan lumisille huipuille. Järven rannalla on tulentekopaikka. Kotaa ja tupaa voi vuokrata.
Ajankohta: 14.7.2024
Lähtöpaikka: Kilpisjärven luontokeskus, Kilpisjärventie 14145, Enontekiö
Reitti: Sorastettu reitti, joka nousi polveilevasti Tsahkaljärvelle. Reitti oli merkitty viitoilla ja oranssipäisillä tolpilla.
Kesto: Reilu tunti + runsaasti pysähdyksiä
Tsahkaljärven polkua olisi voinut jatkaa kauppakeskukselle ja maantien vartta takaisin luontokeskukselle, jolloin rengasreitille olisi tullut mittaa 3,3km.
Reitti Tsahkaljärvelle oli merkitty hyvin. Opastus alkoi Kilpisjärven luontokeskuksen P-alueen kulmalta.
Ensimmäiset kymmenet metrit oli asfaltoitua tietä.
Retkeilijöitä kuljettavat helikopterit ahkeroivat taivaalla. Heliflite toimii myös pelastushelikopteri Aslakin lento-operaattorina.
Tsahkaljärveä kehitetään lähiretkeily- ja luontomatkailukohteeksi Leader-hankkeessa, EU:n maaseuturahaston tuella.
Jylhää Saanaa (1029m) pääsi ihailemaan jo nousun aikana.
Myös Kilpisjärvelle ja Norjan lumisille huipuille avautui näkymä nousun edetessä.
Kataja lupaili hyvää marjasatoa. Marjaa käytetään mausteena ruuissa, juomissa ja siirapeissa.
Tunturikoivikko harventui Tsahkaljärven lähestyessä.
Ensimmäinen rakennus ennen Tsahkaljärveä oli kaiketi kuivakäymälä (varmistamaton havainto).
Tsahkaljärven takana kohoili Iso-Jehkas, jonka kolmesta huipusta korkein kurottuu 960 metriin.
Tsahkaljärven Korri-varaustupaa (1-4hlöä) ja kotaa (max. 20 hlöä) voi varata ympärivuotisesti Kilpisjärven ladut ry:ltä.
Tulistelupaikalta avautuivat hienot näkymät järvelle ja Saanalle.
Tsahkaljärvestä laskee joki Kilpisjärveen.
Joen pystyi ylittämään siltaa pitkin. Sillan toisella puolella jatkui sorastettu polku kauppakeskukselle.
Sillalla on leveyttä 115cm. Kulkijoita opastettiin pitämään vähintään viiden metrin välit sillalla kulkiessaan.
Vapaa-ajan Kalastaja -lehti vuodelta 2018 kertoi Tsahkaljärvessä uiskentelevan siikaa ja taimenta. Nykytilanteesta en tiedä. Netistä löysin sellaisen tiedon, että Inarijärvestä oli pyydystetty vuonna 2007 peräti 33-vuotias siikavanhus. Oli siis periaatteessa mahdollista, että joku viime vuosikymmenelläkin syntynyt kala vielä uiskentelisi Tsahkaljärvessäkin. Enontekiön kalastusluvista löytyy tietoa eräluvat -sivustolta.
Kyläkeskuksen ja retkeilykeskuksen viitan kohdalta alkoi oranssilla tolpalla merkitty, mutta ei viitoitettu pieni polku mäentönkyrälle suoraan edessä. Etenemällä joitakin kymmeniä metrejä tuota polkua löytyi puitten varjosta hyvä eväspaikka, jolta saattoi ihastella samalla näkymiä putoukselle.
Tsahkaljärvi ja Tsahkaljoen putous ovat mitä ilmeisimmin kiinnostava retkikohde monen ikäisille. Niin saattoi päätellä molempiin suuntiin kulkevista retkiseurueista, joista monet olivat lapsiperheitä.
Mäennyppylän toiselta laidalla komeili Saana tunnusomaisine piirteineen.
Putouksen yli tähytessä erottui Alanen Kilpisjärvi. Sen oikealla puolella näkyi Salmivaara, joka on myös kelpo paikka Kilpisjärven ja Saanan maisemien ihailuun.
Tsahkaljärven ja -joen vesi oli kirkasta.
Tsahkalputous on usean peräkkäisen putouksen sarja, jossa noin 10 metrin pudotuskorkeus jakautuu noin 100 metrin matkalle. Suurin on noin kolmen metrin korkuinen köngäs joen yläjuoksulla. Lue lisää Tsahkalputouksesta täältä.
Taaempana näkyi putouksen toinen haara.
Jos olisi lähtenyt jatkamaan Tsahkaljärven rantaa oikealle, olisi voinut nähdä pyyntikuoppia. Ne huomasin vasta nyt jälkikäteen kartasta.
Paluumatkalla oli vielä mahdollista pysähdellä Ylisen Kilpisjärven ja sitä ympäröivien maisemien äärelle.
Salmivaara.
Reissulle tuli kaikkine kiertelemisineen pituutta kolmisen kilometriä. Hienoja maisemia oli niin paljon kuin katsoa saattoi! Tsahkaljärveä ei ole suotta lähdetty kehittämään lähiretkikohteena.
Comments