Pallas-Ylläksen kansallispuistossa ja sen lähettyvillä pääsee huiputtamaan tunturin toisensa jälkeen. Tässä jokunen niistä!
Lommoltunturi
Lommoltunturille pääsee kipuamaan (alkumatkasta merkittyä ja loppumatkasta merkitsemätöntä) luonnonpolkua pitkin Pallasjärventien varrelta. Näkymät Pallakselle päin ovat hulppeat niin kuin kuvasta näkyy.
Lommoltunturilta avautuu näkymä myös Pallasjärvelle itään. Tunturin länsirinteen kautta kulkevat merkityt patikointireitit Mustakerolle ja Rauhalaan.
Voit lukea lisää ruskaretkestä Lommoltunturille täältä.
Talvella Lommoltunturin voi saavuttaa vaikkapa lumikengillä. Vapaalaskijoitakin on rinteessä näkynyt. Patikoimallakin onnistui kivuta rinnettä ainakin puolisen kilometriä helmikuussa 2024.
Kurkistus Lommoltunturin rinteestä Pallaksen suuntaan.
Särkitunturi
Särkitunturilla sijaitsee yksi Suomen kansallismaisemista. Kuvassa näkymää Pallakselle päin. Tunturiin kulkee leveä polku, joka on puoliväliin matkaa olevalle kodalle saakka sorastettu. Polku on sangen helppokulkuista sen jälkeenkin. Kulkijoita tunturilla riittää ympäri vuoden, joten patikoiminen huipulle onnistuu myös talvella. (Talvipolulla ei ole kunnossapitoa vaan se on patikoijien tallaama.)
Särkitunturilla voi ihastella myös kesäöistä aurinkoa.
Voit lukea lisää retkestä Särkitunturille täältä.
Kukastunturi
Kukastunturin kierros on etenkin pyöräilijöiden suosiossa. Tunturin huipulta näkee mm. Ylläkselle, Kuerille ja niiden välissä erottuvaan Äkäslompoloon.
Ja eikös se vaan Pallas näy täältäkin! Porojakin saattaa Kukaksella nähdä.
Voit lukea lisää retkestä Kukakselle täältä.
Kesänki
Kesänkitunturin kahden laen välissä sijaitsee Pirunkuru, jonka nousu alkaa kuvassa näkyvän Kesänkijärven rannalta. Järven toisella puolella kohoaa Kellostapuli ja sen takana Ylläs.
Jaa taas samat Pallastunturit!! Nyt ne tosin näkyvät entistä kauempana.
Voit lukea lisää retkestä Pirunkurun kautta Kesängille täältä.
Kellostapuli
Kellostapulilta näkee Kesänkijärven yli Pirunkuruun ja Kesänkitunturille. Sen takana kohoaa Lainio, jolle ei mene kesäreittejä mutta jolle vapaalaskijat voivat etsiytyä talvisin.
Kellostapulin huipulta näkee hyvin Äkäslompolon. Kellostapulille ei mene merkittyä reittiä, mutta Keskisenlaen kierroksen varrelta voi löytää tiensä huipulle merkitsemättömiä polkuja pitkin.
Voit lukea retkestä Varkaankuruun ja Kellostapulille täältä.
Kuer
Kuertunturi sijaitsee eri puolella Äkäslompoloa kuin muut Ylläksen seudun tunturit. Sinne menee merkitty talvireitti, jolle pääsee mm. Ylläksentien varresta Velhonkodan lähettyvillä olevalta P-alueelta. Ylhäällä tunturissa voi käydä aikamoinen vinkka, joka kannattaa etenkin pakkasella huomioida pukeutumisessa.
Kuerin tykkymaisemat olivat helmikuussa 2024 upeita.
Voit lukea talviretkestä Kuerille täältä.
Commenti