Lapista löytyy lukuisia järviä ja jokia, jotka kutsuvat SUP-melojia nauttimaan toinen toistaan upeammista maisemista. Tässä tusinan verran makupaloja!
Kolari
Saivojärvi noin 1km
Saivojärvi on pikkuruinen järvi Ylläksentien varrella. Äkäsjoen P-paikalta on helppo pääsy rantaan. Matkaa Äkäslompolosta Saivojärvelle on noin 15 kilometriä.
Saivojärvellä on erään sukeltajasivuston mukaan syvyyttä ainakin 20 metriä. Rantavedessä on paikoin uppopuita, jotka kannattaa noteerata.
Järvivesi on kirkasta ja viileää. Helteisinä kesäpäivinä Saivojärveen on virkistävää pulahtaa. Hyvin virkistävää.
Voit lukea Saivojärven SUP-retkestä täältä.
Ylläslompolo vajaa 3km
Ylläslompolo on pieni vesistö Ylläsjärven eteläpuolella. Vesille pääsee Ylläslompolon lintutornin lähettyviltä.
Ylläslompoloon vie lyhyt kanava, jonka reunalla on korkea laituri. Onnistuin laskeutumaan siltä SUP-laudalle kuivin töppösin, ihme ja kumma.
Ylläslompolo on matalavetinen. Lompolosta avautuvat hienot näkymät Ylläksen ja Aakenuksen suuntaan.
Voit lukea Ylläslompolon SUP-retkestä täältä.
Kesänkijärvi noin 3,5km
Kesänkijärveltä löytyvät Ylläksen seudun parhaat olosuhteet melontaan ainakin mitä laitureihin tulee. Järven molemmissa päissä on nimittäin melontalaituri. Tunturien välissä sijaitseva järvi tarjoaa tuulisilla säillä kiitettävästi vastusta melojille!
Kesänkijärven rannoilta löytyy muitakin rantautumiskelpoisia paikkoja kuin laiturit. Järven eteläpuolella Kellostapuli.
Laituri järven itäpäässä lähellä Pirunkurun nousun alkupaikkaa. Järven rantojen lähettyvillä kiertää - kuinka ollakaan - Kesänkijärven kierros. Kesänkijärvi sopii erinomaisesti melontafiilistelyyn tunturimaisemissa sellaisillekin, jotka eivät halua tehdä tuhottoman pitkää reissua.
Voit lukea Kesänkijärven SUP-retkestä täältä.
Kesänkijoki noin 4km
Kesänkijoki yhdistää Äkäslompolon ja Kesänkijärven. Joki virtailee erämaisissa maisemissa, mutta niin lähellä asutusta, että ei tarvitse pelätä eksyvänsä loputtomaan erämaahan.
Kesänkijoki on ollut suosikkikohteitani, mutta vesikasvuston lisääntyminen on alkanut jonkin verran haitata melomista. Vai liekö vesi vain käynyt matalammalla välillä.
Kesänkijokea meloessa tulee kohdalle siltojen alituksia ja kiertämisiä sekä yhden siltarummun läpi kelluminen Nilivaarantien kohdalla. Nämä hidasteet ovat olleet itselleni enempi mieluinen seikkailuelämys kuin riesa.
Voit lukea Kesänkijoen SUP-retkestä täältä.
Ylläsjärvi ja Vähäjoki reilu 4km
Ylläsjärven uimarannan laiturista Eelin kaupan lähettyvillä pääsee kätevästi vesille. Järvestä lounaaseen virtailee Vähäjoki, jota olen kerran SUP-melonut Ylläslompoloon vievän tien varteen saakka (kartan alaosassa). Joki oli aivan kelvokasta melottavaa suppailijallekin, kun vain tähysi ja kierteli uppopuut. Vähäjoen maisemat rajoittuivat enimmäkseen matalakasvuisiin metsiin.
Näkymää järveltä uimarannan suuntaan. Ylläsjärvellä meloessa erottuvat hyvin Ylläs ja tätä matalampi Keskinenlaki, jota kiertää Keskisenlaen kierros (11.4km).
Vähäjoen maisemia. Rehevässä ja tuulettomassa jokimaisemassa riittää runsaasti pieniä iniseviä ystäviä kiusaksi asti, ellei niitä ole varautunut jotenkin torjumaan.
Voit lukea Ylläsjärven ja Vähäjoen SUP-retkestä täältä.
Äkäslompolo ja Äkäsjoki noin 5km
Äkäslompolo on mainio paikka meloa, jos haluaa ihastella samalla ympäröiviä tunturimaisemia. Valitettavasti vesille pääsy vaatii vähän enemmän vaivaa kuin aiemmin, sillä Jounin kaupan takana oleva rannassa ei ole enää pysäköintialuetta (kartan lähtöpaikka). Rantaan pääsee kyllä kävelemällä pienen soratiepätkän kaupan pysäköintialueen takana ja kantamalla/vetämällä varusteet mukanaan.
Myöskään Äkäslompolon itäisimmässä pohjukassa ei pääse enää autolla rannan lähelle, koska viimeisin tieosuus on nykyään vain kevyen liikenteen käytössä.
Lähimmäksi rantaa pääsee Äkäslompolon länsipäässä tenniskentän ja laavun lähellä (kuvassa lähimpänä 940-merkkiä), mutta itse ranta on siinä kohtaa enempi ja vähempi muhjuista.
Jounin kaupan takana sijaitseva ranta lienee näistä kolmesta käyttökelpoisin lähtöpaikka pienestä kävelymatkasta huolimatta.
Näkymää Äkäslompolosta länteen Kuertunturille. Kuerille pääsee kipuamaan talvisin.
Äkäsjokea pystyy melomaan tai soutamaan puolisen kilometriä ennen matalikkoa ja koskipaikkaa. Kiemurteleva joki on varsinainen rauhan tyyssija.
Voit lukea Äkäslompolon ja Äkäsjoen SUP-retkestä täältä.
Vaattojärvi, Venejoki ja Vaattojoki reilu 7km
Venejoen ja Vaattojoen löysin vanhasta melontalehtisestä. Molemmat joet olisivat olleet SUP-melottavissa vielä pidemmälle kuin mihin asti itse etenin.
Venejoki oli oikein mieluista, rauhallista ja helppoa melottavaa.
Lähtöpaikkana omalla reissullani oli Vaattojärven uimaranta. Melojille on lähtöpaikka myös Venejoella maantien nro 19708 pohjoispuolella.
Voit lukea Vaattojärven, Venejoen ja Vaattojoen retkestä täältä.
Kittilä
Pyhäjärvi noin 5km
Pyhäjärvi sijaitsee Aakenuksen pohjoispään tuntumassa Kittilässä.
Pyhäjärvellä on suuri P-alue, esteetön pääsy laiturille sekä veneluiska. Laiturin lähettyvillä säilytetään vuokrattavia soutuveneitä.
Pyhäjärven rantoja pitkin meloessa pääsee ihan kunnon erämaatunnelmaan. Keskelle järveä ei ole tehnyt mieli mennä meloskelemaan, sillä järvellä on syvyyttä enimmillään yli 30 metriä. Järven nopean syvenemisen näkee kyllä selvästi jo muutaman metrin päässä rannasta.
Voit lukea Pyhäjärven SUP-retkestä täältä.
Muonio ja Kittilä
Pallasjärvi noin 6,5km
SUP-meloin kesällä 2024 Pallaslompolon veneenlaskupaikalta Punaiselle hiekalle. Samalla tuli melottua Muoniosta Kttilään! (Kuntaraja on merkitty karttaa punaisella katkoviivalla.) Etenkin Kenttäniemen liepeillä kannatti väistellä kivikkoja. Menoreitti Lompolonsaarten välistä oli kelvokas, mutta paluumatkalla suuntasin vahingossa eteläisempään saarivälikköön, missä sitten sain kamppailla matalikossa.
Pallasjärvellä näkee monesti muitakin meloen liikkeellä olevia, sekä suppailijoita että kajakkimelojia.
Punainen hiekka aamulla ennen uimareiden tuloa. Ranta on kesäaamutunneilla varjoinen, mutta aurinko paisteleekin sitten läpi yön. Suppailemaan pääsee Punaisella hiekalla niinkin, että kantaa/vetää laudan tien varresta noin 300 metrin matkan. Polku on esteetön.
Uusi löytö Pallasjärvellä oli Aittalahti, jonka olemassa oloa en ollut kartoista noteerannut ennen kuin paikka osui kohdalle rantaviivaa pitkin melomalla. Metsän siimeksessä pilkotti jokin rakennus ja karttaa myöhemmin tutkimalla selvisi, että kyseessä on autiotupa. Aittalahdessa voi siis yöpyäkin. Ranta on loivaa hiekkarantaa niin kuin Punainen hiekkakin, mutta järven pohjassa oli jonkin verran myös jotakin orgaanista muhjua.
Seuraava autiotupa on Pallasjärven itäpäässä Hietalahdella. Sinnekään ei mene tietä eikä merkittyä polkua. Autoillen pääsee puolestaan Pallasjärven länsirannalta löytyvälle veneenlaskupaikalle.
Voit lukea Pallasjärven SUP-retkestä lisää täältä.
Inari
Ivalojoki noin 3,5km
Ivalojoen retki jäi lyhyeksi kopaisuksi ennen sateen alkamista. Mutta löysinpähän tällä retkellä helpommankin lähtöpaikan kuin uimaranta, joka on pulikoimassa ja auringonpaisteessa viihtyville aivan loistava kohde. Meloja pääsee vaivattomammin liikkeelle sillan itäpuolella sijaitsevasta laiturista, jonka kohdalla kävin kääntymässä (ja tippumassa jokeen).
Ivalojokea pystyy melomaan 70 kilometriä, joten paljon olisi vielä nähtävää! Toki matkalla on koskipaikkoja, jotka eivät välttämättä sovellu SUP-melojille.
Näkymää maantiesillalta uimarannan suuntaan.
Ivalojoella järjestetään myös opastettuja SUP-retkiä, jolloin SUP-lauta ja muut tykötarpeet ovat valmiina odottamassa.
Voit lukea Ivalojoen SUP-retkestä täältä.
Inarijärvi noin 4km
Inarijärvi on kiehtonut ja toisaalta arastuttanut SUP-melontakohteena pitkän aikaa. Järvessä on pelkkiä saariakin yli 3000! Kesällä 2024 tein pienen tutustumisreissun Inarijärvelle Nellimistä.
Määränpääksi valikoitui Konkelonniemen nokka. Ennakkokaavailu Postisaaren kiertämisestä ajautui karille - tosin sentään vain ajatuksen tasolla. Inarijärvi tarjoilee runsaasti kivisiä rantoja, minkä tulin nytkin huomaamaan.
Inarijärvellä on runsaasti melontareittejä, joista kaikki eivät tokikaan sovi SUP-melojille yhtä kätevästi kuin esimerkiksi kajakilla liikkuville. Toki eivät suppailijankaan retkeilymahdollisuudet Inarijärvellä ihan heti lopu!
Voit lukea Inarijärven SUP-retkestä täältä.
Lemmenjoki reilu 16km
Lemmenjoki ei ole suotta melojienkin suosiossa! Erämaamaisemat mykistävät niin maita kuin vesiä pitkin kulkevan.
Kaapin Jounin kenttää ei kannata Lemmenjoen reissulla sivuuttaa. Kentän rannalta löytyy laituri.
Kun selvittää ensin noin 6km Sonkajärven osuutta, pääsee kapeana mutkittelevalle joelle. Sitä olen SUP-melonut ensimmäiselle ylityspaikalle eli Searitnivalle saakka. Jos jatkaa vielä pidemmälle, on koskipaikkoja mahdollista kiertää rantapolkuja pitkin. Teltta- tai kämppäyöpymispaikkoja löytyy matkan varrelta. Halutessaan voi kulkea osan reissusta jokiveneellä.
Voit lukea Lemmenjoen SUP-retkestä täältä.
Comentários